
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον
Η 11η Απριλίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον διότι είναι η ημερομηνία γέννησης, το έτος 1775, του Τζέιμς Πάρκινσον. Πρόκειται για τον Άγγλο γιατρό που ανακάλυψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική κατάσταση που είναι ανίατη και οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο του Alzheimer.
Προκαλεί κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία, αλλά και μη κινητικά προβλήματα, όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα.
………………………………..
10+ 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την Πάρκινσον :
1. Είναι κατά 5% κληρονομική.
2. Η άνοια αποτελεί το βασικότερο μη κινητικό σύμπτωμα, το οποίο προσβάλλει το 20% των ανθρώπων σε μεγάλη ηλικία.
3. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς Πάρκινσον πάσχουν από κάποια μορφή κατάθλιψης.
4. Η διάγνωση γίνεται από έναν έμπειρο νευρολόγο.
5. Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά θεωρείται πως προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
6. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική νόσο, μετά το Αλτσχάιμερ.
7. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους από 20.000 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.
8. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία φτάνοντας στο 1% μετά τα 60 έτη.
9. Η νόσος Πάρκινσον μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και κάτω των 30 ετών.
10. Δεν υπάρχει εργαστηριακή εξέταση που να την επιβεβαιώνει. Ωστόσο η εκφύλιση των κυττάρων της ντοπαμίνης μπορεί να απεικονισθεί με ειδικό σπινθηρογράφημα κι αξιολόγηση πρέπει να γίνει από τον ειδικό νευρολόγο.
11. Ως ανίατη ασθένεια που είναι, δεν έχει οριστική θεραπεία. Υπάρχουν όμως νέες θεραπείες πλέον, που βελτιώνουν σημαντικά την κινητικότητα και τη γενικότερη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σημαντικό ρόλο παίζουν η φυσική δραστηριότητα και συστηματική άσκηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει σημαντικά και η φυσικοθεραπεία.
Art : Self Portrait with the Spanish Flu, Edvard Munch