Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης η 20η Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης η 20η Οκτωβρίου

“Το ανθρώπινο σώμα είναι το καλύτερο έργο τέχνης”

Ιπποκράτης

…………………….

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης η 20η Οκτωβρίου και ως οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται η χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Ως αποτέλεσμα, τα οστά γίνονται πιο αδύναμα, πιο σπογγώδη και πιο επιρρεπή σε κατάγματα.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα πιο μικρά συμβάντα, όπως το φτάρνισμα ή κάποια πρόσκρουση που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα οδηγούσε απλά σ΄ έναν ανεπαίσθητο τραυματισμό, τώρα θα οδηγήσει σε κάταγμα. Κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης συνήθως εμφανίζονται στο ισχίο, τους καρπούς ή τη σπονδυλική στήλη.

Χαρακτηρίζεται ως «ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ» καθώς είναι ασυμπτωματική και τις περισσότερες φορές εντοπίζεται μετά από κάποιο κάταγμα, όταν δηλαδή είναι πια σε προχωρημένο – λίγο ή πολύ – στάδιο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 2 Έλληνες έχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση και δεν λαμβάνει φάρμακα, 7 στις 10 γυναίκες νεαρής ηλικίας δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται καθώς και ότι η πλειονότητα των ενηλίκων δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Αν και η οστεοπόρωση επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών, η διαδικασία της οστικής απώλειας ξεκινά συνήθως σε πολύ μικρότερη ηλικία. Η οστική μάζα σταματά να αυξάνεται περίπου στην ηλικία των 30 ετών.

Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή της είναι η ηλικία, το φύλο (η νόσος πλήττει κυρίως γυναίκες), το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, η μακροχρόνια θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η εμμηνόπαυση / υστερεκτομή, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος, η φτωχή διατροφή, η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι οι επιλογές που κάνουμε στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες μας σε όλα τα χρόνια της ζωής μας, μπορούν είτε να διατηρήσουν τα οστά υγιή, είτε να αρχίσουν να προκαλούν την αδυναμία τους και την πορώδη εικόνα, τα οποία μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσουν σε κλινική διάγνωση. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν είμαστε στην ηλικία των 20, των 30 ή των 40, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα μας προετοιμάσουν για μια διαδικασία γήρανσης με δυνατά και υγιή οστά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο